niedziela, 19 stycznia 2014

Kulinarna niedziela: szybkie i proste ślimaczki makowe a'la makowiec

Dziś przepis na szybki i prosty deser - bardzo przydatny w sytuacji, gdy nie mamy czasu, a zapowiedzieli nam się goście lub mamy ochotę na coś dobrego, a nie chcemy spędzać w kuchni 2 godziny ;)

Potrzebujemy tylko dwóch składników: ciasta francuskiego oraz masy makowej z puszki. Oczywiście masę makową możemy zrobić sami, będzie na pewno lepsza, bo dodamy tam więcej bakalii, a składniki będą na 100% sprawdzone, ale nie będzie to wtedy szybki deser ;( Więc coś za coś... Dobrym pomysłem, a nie bardzo pracochłonnym będzie dodanie do gotowej masy dodatkowej porcji bakalii takich jakie lubimy.


ŚLIMACZKI MAKOWE A'LA MAKOWIEC - przepis


Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (ja użyłam light firmy Linessa z Lidla)
- gotowa masa makowa z puszki, opcjonalnie możemy do niej dodać dodatkową porcję bakalii np. skórkę pomarańczową

Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy je równomiernie cienką warstwą masy makowej. Zwijamy tak, aby powstała nam rolada, kroimy ją na 1-1,5 cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w pozycji leżącej, zachowując niewielkie odstępy. Możemy posmarować roztrzepanym żółtkiem (pominęłam). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy, aż nam się zarumienią.
Po ostygnięciu możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, ale to też pominęłam, żeby nie jeść dodatkowych kalorii ;)




Polecam :)

40 komentarzy:

  1. oj raczej nie lubię maku :( ale z powidłami pewnie będzie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Można dodać dowolne nadzienie. Robiłam też z cukrem brązowym pomieszanym z cynamonem - wychodzą wtedy pyszne cynamonowe palmiery :) Albo po prostu z owocami czy powidłami.

      Usuń
  2. Wyglądają prze smacznie :) aż nabrałam na nie ochoty ! Zapisze przepis..

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robie w ten sposób, że do gotowej masy dodaję bakalie. Moczeni, gotowanie i mielanie maku 3 rayz to stanowczo za dużo roboty, może jakbym miała elektroniczną maszynkę do mielenia to bym się kiedy skusiła ale tak to nie ma opcji, zwłaszcza, że te gotowe masy są całkiem ok i nie takie drogie.
    Przepis bardzo ciekawy, ja robię takie małe ślimaczki, ale nie na słodko tylko bardziej wytrawne heh np. z pieczarkami i szynką, idealna przekąska na imprezy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja też nie przepadam za mieleniem maku. A ciasto francuskie jest bardzo wszechstronne - też robię słone przekąski np. z serem feta czy szpinakiem :)

      Usuń
  4. Ja też mam w planach przygotowanie takich ślimaczków, jednak zamierzam je zrobić z ciasta drożdżowego :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychotka! Tylko trochę dłuższy pobyt w kuchni ;)

      Usuń
  5. Ja niestety za makiem nie przepadam ;/. Nie lubię jak wchodzi między zęby :(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to ja nie przepadam za makowcem... ;) Ale te ślimaczki, o dziwo bardzo mi posmakowały! Może dlatego, że są na cieście francuskim. Możesz zamienić mak na powidła czy cynamon :)

      Usuń
  6. Wygladaja pysznie tylko szkoda ze ani ja ani moj TZ nie przepadamy za makiem bo przepis jest genialny... a moze jednak kiedys sie przelame i jak goscie przyjda to zrobie bo wygladaja apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować z innym nadzieniem :)

      Usuń
  7. mniam uwielbiam makowca z dużą ilością maku :) muszę sobie zapisać przepis i spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. pychhhaaaa uwielbiam słodycze!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teeeeeeeeeeżżżżżż ! Ale staram się ograniczać ostatnio i trochę się odzwyczajam powoli :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz mak to na pewno Ci posmakują!

      Usuń
  10. Fajnie wyglądają i naprawdę ekspresowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sam raz na niezapowiedziane wizyty ;)

      Usuń
  11. jakie smaczne !!!!!!!! uwielbiam domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tyle razy robiłam różne zawijasy z ciasta francuskiego i nie wpadłam na to, żeby masy makowej dodać- na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podsunęłam pomysła ;)

      Usuń
  13. Jejkuu jakie pyszności :)) Uwielbiam dobre jedzonko :)) Szczególnie ciacha ;)) Z przyjemnością obserwuję i zapraszam do siebie ;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciacha i słodycze niestety też bardzo lubię ;)

      Usuń
  14. W następną niedziele takie zrobię ;))!!! Bardzo lubię do Ciebie zaglądac - kamalla21(blog kosmetyczny )

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam ...zjadlabym takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie a w dodatku jest proste :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...