niedziela, 9 marca 2014

Kulinarna niedziela: crumble jabłkowo bananowe, czyli szarlotka nieco inaczej

Od dawna chodziła za mną szarlotka jedzona na ciepło z lodami. Dziś poddałam się tej zachciance i ją przygotowałam. Jednak nie upiekłam tradycyjnej szarlotki, a wersję nieco odchudzoną - crumble. Według mnie taka wersja smakuje wyśmienicie (bardzo podobnie do tradycyjnej), a jej przygotowanie zajmuje nam mniej czasu. Ponadto jest mniej kaloryczna :) 

Bazowałam na tym przepisie, oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła modyfikacji.
Pierwszą zmianą było dodanie banana - dzięki temu możemy użyć mniej cukru, bo dojrzały banan jest bardzo słodki. Ponadto pokrojone jabłka najpierw skarmelizowałam na patelni, co nadało im karmelowy posmak. Nie dodałam także rodzynek, bo nie miałam na nie ochoty ;)
Gotowi na przepis?

Crumble jabłkowo-bananowe
Składniki:
- 3 jabłka
- jeden banan
- mała łyżeczka cynamonu
- pół szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę (możecie zastąpić np. mąką pełnoziarnistą) + dodałam nieco całych płatków
- 50g masła
- 1 łyżka cukru brązowego do skarmelizowania jabłek
- 1 łyżka cukru do kruszonki (ja użyłam ksylitolu)

Przygotowanie
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy na patelnię, posypujemy 1 łyżką brązowego cukru, delikatnie mieszamy.  Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i oblepi jabłka. Dodajemy pokrojonego na plasterki banana i delikatnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. 
Zmielone oraz całe płatki, cukier i cynamon ugniatamy z kawałkami masła do momentu powstania zbitych grudek. Posypujemy tym jabłka, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30minut.
Podajemy ciepłe, najlepiej z kulką lodów - albo trzema, ale małymi ;)



To jest po prostu pyszne!!!

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...